Kennis delen om samen sterker te worden

Woensdag 13 maart 2024

Erik Wekking is projectmanager bij FMI ImProvia en in die functie is hij regelmatig betrokken bij een samenwerking met VerAutomation. Deze samenwerking bestaat al lang en Erik legt graag uit wat de meerwaarde ervan is.

“Ik kan het beste aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat onze samenwerking inhoudt. Dat heb ik onlangs ook gedaan toen de ‘kantoordames’ van VerAutomation bij ons op bedrijfsbezoek waren. Zij komen eigenlijk nooit in de werkplaats, maar zijn heel geïnteresseerd in wat we maken. Een mooie aanleiding dus voor een nadere kennismaking.

Goed, de praktijk dus. Twee jaar geleden is in Amerika, bij een klant in Texas, een prototype van een machine in gebruik genomen die wij hebben gemaakt. De machine verpakt miljoenen snoepjes per dag. In de technische kant van zo’n machine zijn wij goed; we kunnen het bedenken, ontwikkelen en bouwen. Maar we kunnen en willen niet alles zelf doen. Voor het elektrisch ontwerp van de besturingskast en het bouwen ervan zoeken we samenwerking met een partner. In dit geval VerAutomation. Via een ingewikkeld stelsel van lijntjes en contacten kwamen we jaren geleden bij VerAutomation terecht en zij hebben de kennis in huis die wij nodig hebben. Daarnaast kunnen zij de UL-certificering verzorgen die nodig is voor álle elektrokasten die in Amerika draaien. De grote uitdaging van deze machine was overigens dat het omstellen nu vijf minuten duurt in plaats van de twee dagen zoals het eerst ging.

De belangrijkste reden dat de samenwerking zo goed verloopt, is dat we allebei bedrijven zijn die verantwoordelijkheid durven nemen. Onze ervaring is dat niets in één keer goed gaat, zeker niet als je net als wij vaak prototypes bouwt. De ervaring met VerAutomation is dat ze meteen inzetten in ‘hoe lossen we het op?’ in plaats van ‘wiens schuld is dit?’ Dat laatste is namelijk in eerste instantie helemaal niet belangrijk. Dat de klant tevreden is met het eindresultaat, is waar het om draait.

Op dit moment bouwen we een machine voor een klant in Schotland. Een overheidsinstituut dat een machine nodig heeft om grondmonsters te behandelen, zodat onderzocht kan worden of er zogenaamde cysten in de grond zitten. Dit bepaalt of een boer wel of niet pootaardappels mag telen op zijn land. Ook in dit geval hebben we de samenwerking met VerAutomation gezocht voor het elektrisch ontwerp van de besturingskast en de bouw ervan. Hun monteurs hebben bij FMI ImProvia op locatie de besturingskast aangesloten op de machine en één monteur zal deze maand ook met ons meegaan naar Schotland om de machine bij de klant te installeren. Dat is natuurlijk erg prettig omdat zij de kasten als geen ander kennen.

Bij de bouw van prototypes ben je afhankelijk van zoveel factoren. Eén ervan is de kennis van de partners waarmee je werkt. Daar zijn we in het geval van VerAutomation erg tevreden over; we vullen elkaar echt aan. In onze wereld geldt: het eerste prototype kost geld, bij de tweede weet je wat je moet doen, bij de derde machine begin je het leuk te vinden en bij de vierde ga je geld verdienen. Daarom zijn we blij dat het prototype in Amerika nu zo goed draait; we hopen dat we nog een aantal van die machines aan onze klant in Texas mogen gaan leveren. Uiteraard mét de elektrokasten van VerAutomation.

Wij krijgen het vertrouwen van een klant dat we kunnen maken wat hij vraagt. Daarvoor zoeken we altijd naar de juiste partners; in het geval van VerAutomation is dat heel goed uitgepakt. Onze bedrijven zitten dicht bij elkaar, misschien zegt dat iets over de manier van werken. Maar afstand is voor ons geen zwaarwegend criterium: kwaliteit is dat wel. Vandaar deze samenwerking.”