VerAutomation sterk met innovaties van Rockwell Automation

Woensdag 8 mei 2024

In de wereld van industriële automatisering bestaan er diverse uitstekende besturingssystemen, maar bij het toetreden op de Amerikaanse markt kan dit een uitdaging vormen. De machinebouwer CPS Case Packing Systems (CPS, onderdeel van Xano Groep) heeft deze uitdaging ervaren. VerAutomation heeft op basis van het configuratieadvies van Routeco de aansturing van een van de machineconcepten van CPS getransformeerd voor de Amerikaanse markt. Een opvallend project, want VerAutomation integreerde als eerste Nederlandse bedrijf succesvol het nieuwe Rockwell Automation visualisatieplatform, FactoryTalk Optix. De succesvolle realisatie van dit project werd mede mogelijk gemaakt door de waardevolle kennis van Routeco, Rockwell Automation solution provider in Nederland.

Waarom is er gekozen voor Rockwell Automation?
Voor CPS, een leverancier van casepacker systemen en gespecialiseerd in o.a. het verpakken van vers- en diepvriesproducten in de voedingsmiddelenindustrie, was de overstap naar dit platform een logische keuze. Dit omdat het visualisatieplatform van de Amerikaanse marktleider Rockwell Automation, FactoryTalk Optix, een van de beste oplossingen op visualisatiegebied is. Het op OPC UA gebaseerde platform is merkonafhankelijk, biedt de mogelijkheid tot C# scripting, maakt presenteren via HTML5 mogelijk, beschikt over een OPC UA koppeling voor bovenliggende platformen en zorgt voor een eenvoudige SCADA-implementatie.

De rol van VerAutomation
“Als Rockwell Automation specialist ontwikkelden wij de PLC-code met Studio 5000 Logix Designer en de aansturing (API) met FactoryTalk Optix, een gloednieuw visualisatie platform. Bovendien hebben we CPS volledig ontzorgd door het project vanaf de start tot aan de oplevering te begeleiden. Het resultaat? Een modulair besturingssysteem voor de ompakmachine met het nieuwste visualisatieplatform van Rockwell Automation”, aldus Roel Lauwers, projectmanager software bij VerAutomation.

Resultaat door intensieve samenwerking tussen CPS en VerAutomation
Een CP201 case packer bestaat uit diverse modules. Afhankelijk van het product dat verpakt moet worden, wordt een productielijn samengesteld. De te verpakken producten worden eerst bewerkt voordat ze in de doos worden geplaatst, zodat de doos optimaal kan worden beladen op hoge snelheid. Het is cruciaal dat de producten optimaal worden verdicht, wat betekent dat er machinaal meer producten per kubieke meter verpakt kunnen worden dan met de hand mogelijk is.

Gerrit Huijbers, lead-engineer bij VerAutomation, legt uit: “Belangrijk is dus dat we precies wisten wat elke module doet en hoe de aansturing in het oude of eerdere systeem was ingericht. Daarvoor werkten we intensief samen met de engineers van CPS. Zij deelden hun machine- en systeemkennis met ons, zodat wij met onze expertise in Rockwell Automation de beste vertaalslag konden maken naar het nieuwe besturingssysteem.”

De meerwaarde van Routeco
Routeco speelde een zeker zo belangrijke rol in het project. “Ik heb de engineers van CPS en VerAutomation meegenomen in de uitgebreide mogelijkheden en toegevoegde waarde van het Rockwell Automation portfolio”, verteld Joris Bongers, Business Development Manager bij Routeco. “Hierna was de integratie van FactoryTalk Optix voor CPS een logische vervolgstap.”

Maximaal innoveren met FactoryTalk Optix
Maikel Rietjens, software engineer bij CPS, licht toe: “Extra mooi is dat FactoryTalk Optix ruimte biedt voor het toevoegen van slimme oplossingen. Zo ontwikkelden de engineers van VerAutomation een geautomatiseerde configuratie. Een handige feature die automatisch extra modules toevoegt aan de grafische weergave wanneer de casepacker lijn het ompaksysteem wordt uitgebreid. Hetzelfde geldt voor het verwijderen en verplaatsen van modules, inclusief de benodigde instelmogelijkheden en waarschuwingssignalen. Zo hielp VerAutomation ons om het maximale uit de innovatie te halen”.

Meer weten over VerAutomation en procesautomatisering met Rockwell Automation?
Neem vrijblijvend contact op met Gerrit Huijbers, lead-engineer, via gerrit.huijbers@verautomation.com of met Roel Lauwers, projectmanager software, via roel.lauwers@verautomation.com. Zij leiden je graag rond bij VerAutomation in Middelbeers en informeren je over de mogelijkheden.