Klantcase Rademaker: meer efficiëntie met Typical Manager

Maandag 13 maart 2023

Een aantal jaren geleden is Rademaker, wereldwijd specialist in machines voor de industriële bakkersindustrie, op zoek gegaan naar een externe automatiseringspartner. Ze zochten een flexibele partner die het bedrijf kon ontzorgen met hun projecten en kwamen uit bij VerAutomation. Onze Senior Software Engineer Rob van Son vertelt in dit artikel meer over deze succesvolle samenwerking.

Specialist in voedselverwerkingsapparatuur

Rademaker, opgericht in 1977, is één van de eerste bedrijven die zich specialiseerde in de ontwikkeling en levering van innovatieve oplossingen voor de bakkersindustrie. Tegenwoordig behoren ze tot de koplopers in hun vakgebied, met een wereldwijde aanwezigheid. Ze ontwikkelen en leveren oplossingen voor de voedselverwerkende industrie. De expertise van het bedrijf komt tot uiting in hoogwaardige automatisering, engineering, hygiëne en prestaties van het geleverde machinepark.

Rob: “Rademaker zit op locaties wereldwijd. De machines die zij maken voor de bakkersindustrie zijn voornamelijk bestemd voor het deeg verwerkende stuk. Er is dus een machine die het deeg maakt en vervolgens een andere machine die het verwerkt, bijvoorbeeld tot croissants, pizza of brood. Daarna gaat het product naar een oven of vriezer.

Gevraagd: kennis, ervaring & flexibiliteit

Rademaker wilde graag de positie van het bedrijf in de Amerikaanse markt versterken en was op zoek naar een automatiseringspartner die daarbij kon helpen. Daarbij was kennis & ervaring en flexibiliteit belangrijk. “Ze werken ook wel met uitzendbureaus, maar dan heb je steeds te maken met verschillende mensen die je voortdurend moet inleren. VerAutomation is flexibel, heeft volop kennis en veel ervaring met de Amerikaanse markt. Daarmee was de keuze voor een samenwerking een logische stap.”

Het projectteam van Rademaker bestaat uit een projectmanager, een product owner en twee flexibele teams. De product owner beheerst de techniek, die weet precies hoe alles in elkaar moet zitten. Rademaker maakt onder andere gebruik van hardwarecomponenten van Siemens en Rockwell. Siemens is voornamelijk voor de Europese markt bestemd en Rockwell vooral voor de Amerikaanse. Er is daarom een Siemens team bestaande uit twee personen en het Rockwell team dat uit mijzelf bestaat”, glimlacht Rob.

Software genereren met Typical Manager

We zijn momenteel bezig met genereren van software. Daar gebruiken we Typical Manager voor. Rademaker had zelf al iets gemaakt om Siemens projecten te genereren, maar dat kostte helaas te veel onderhoud. Ze wilden daarom graag gebruikmaken van Typical Manager. Wij maken nu wat ze al hebben gecreëerd voor Siemens geschikt voor Rockwell. We zitten momenteel in de afrondende fase om de eerste machines te genereren”, vertelt Rob trots.

Rademaker heeft machines in verschillende divisies die ze maken voor verschillende productsoorten: pastries, laminatoren, croissant en universeel lijnen, voor bijvoorbeeld chocoladebroodjes. “Voor het einde van het jaar willen we de software voor deze lijnen allemaal genereren. De bouwstenen voor alle machines zijn hetzelfde, je selecteert als het ware de juiste stenen en als je deze in de juiste volgorde zet vormen ze één machine. De hardware en software van de onderdelen zijn voorbereid. Wij maken het specifieke stukje software voor de uiteindelijke machine”, legt Rob uit.

Klaar voor de toekomst

Rob: “Normaal is het handwerk en moet een programmeur alle losse onderdelen samenvoegen tot één PLC-programma. Dat is tijdrovend en foutgevoelig. Met Typical Manager genereren wij het samenvoegen tot één stukje software. We houden rekening met alle losse onderdelen en alle mogelijke combinaties. De programmeur maakt een Excel lijst met alle benodigde modules achter elkaar en hoe ze communiceren. Deze lijst stopt hij in Typical Manager en daar komt de software uit. Het is nu 80% standaard en nog maar 20% handwerk. Als we de software op deze manier genereren is het goed of fout. Als het goed is, is het altijd goed. Op deze manier kan Rademaker efficiënter werken. Het kost minder tijd om het te maken en alles is consequent.” Inmiddels werkt Rob alweer drie jaar samen met Rademaker. “Ik was er eigenlijk begonnen om kennis op te doen en te leren over de manier van werken en de machines. Destijds begon ik met het opzetten van een software standaard voor Rockwell, gevolgd door nog drie andere projecten waar ik aan bijgedragen heb. Daarna zijn we begonnen met de Typical Manager. De software standaard die ik heb gemaakt hebben we toen in de Typical Manager gestopt, zodat we konden genereren. Inmiddels is Rademaker voor Siemens bezig met de broodmachines, ook met behulp van Typical Manager. Vanuit het management is onlangs bepaald dat ze dat ook voor Rockwell willen doen. Dus ik hoef me voorlopig nog niet te vervelen”, lacht Rob.