Er is plek voor een (beginnend) software engineer

Woensdag 13 september 2023

Ervoor zorgen dat een machine precies doet waar hij voor ontworpen is, dat is de uitdaging waar Gerrit Huijbers als software engineer elke dag voor staat. Of stond eigenlijk want hij maakte onlangs de volgende stap in zijn carrière bij VerAutomation. Zijn promotie als lead engineer software biedt kansen voor (startende) software engineers, die de wereld van engineering willen ontdekken of er de volgende stap in willen maken. Gerrit vertelt graag over zijn vak bij VerAutomation.

Software engineer ontwerpt het ‘hart’ van een machine
Gerrit: “Een machine is niet meer dan een geheel van metaal en kunststof. Ontworpen om een bepaald product te maken of handeling te verrichten. Maar zonder softwareprogramma – noem het gerust het ‘hart’- kan zo’n blok metaal helemaal niets. Een software engineer zorgt ervoor dat de machine doet wat ie moet doen, als een medewerker het apparaat bedient door op een knop of touchscreen te drukken.”

Doel omzetten in functie
Wat het mooie aan het werk van een software engineer is? “Dat je bij het hele proces betrokken bent. De klant vertelt mij voor welk doel de machine is ontworpen. Dan is het aan mij om de software zo te maken dat de klant krijgt waar hij om vraagt. Ik mag – moet zelfs – er helemaal induiken, de materie eigen maken en weten waar ik het over heb.”

De kers op de taart
Gerrit heeft het steeds over machines maar het kunnen uiteraard allerlei verschillende projecten zijn. “Zo heb ik zelf een keer lang gewerkt voor een attractiepark in Engeland. Een attractie is ook een machine die moet doen wat de ontwerper bedoeld heeft.” Natuurlijk worden de toepassingen altijd eerst in een virtuele situatie getest, op kantoor door Gerrit of zijn collega’s. “Als je echt in de fabriek of bij de eindgebruiker mag gaan testen, is dat vaak wel de kers op de taart. Of de kroon op het werk, hoe je het noemen wilt.” Gerrit is benieuwd of zijn toekomstige collega dit ook zo gaat ervaren.

De kick van elke succesvol project
“Het is mooi om te zien als de opdrachtgever blij is en de machine echt zijn werk doet. Het maakt de cirkel rond en dat is echt mooi aan dit werk. Projecten duren vaak vele maanden en zijn doorgaans erg intensief. Soms werk je alleen aan een project, soms met collega’s met wie je dan kunt sparren. Uit ervaring kan ik zeggen dat het écht een kick geeft als een project tot een goed einde is gebracht.”

Carrière in vogelvlucht
Bij VerAutomation heb je altijd mogelijkheden om te groeien. “Inmiddels 12 jaar geleden ben ik zelf als zaterdaghulp in de werkplaats begonnen. Tijdens mijn studie aan de HTS heb ik een stage bij VerAutomation gedaan. Mijn afstudeerstage heb ik op een ander bedrijf gedaan omdat ik méér bedrijven wilde leren kennen. Het contact is altijd gebleven en na mijn afstuderen was het voor mij logisch om weer eens langs te gaan. Er bleek nog een plekje vrij en ik heb nog steeds plezier in mijn werk.”

Kans om te groeien bij VerAutmation
Inmiddels is Gerrit doorgegroeid tot lead engineer software, wat inhoudt dat hij steeds meer taken heeft. “Ik werk niet meer de hele dag aan één project maar ben bij meerdere projecten betrokken. Ik zit met klanten aan tafel, ben in een vroeg stadium betrokken bij projecten en heb meer verantwoordelijkheden. Het mooie aan VerAutomation is dat je door kunt groeien als je dat wilt. Gewoon laten zien wat je kunt, dan komen de kansen vanzelf.”

Zin om de nieuwe collega van Gerrit te worden en aan de slag te gaan bij één van de gave projecten van VerAutomation? Bekijk hier de vacature en solliciteer direct.